Zombi Kapitalizm

Kapitalizmin marksist analizi, Marx’ın zamanından başlayarak özellikle 2. Dünya Savaşı sonrası “keynesyen” dönem, “Petrol Krizleri” ve son “Finansal Kriz”in nedenleri, sonuçları ve alternatif üzerine..

zombi-kapak

 2007’de başlayan ekonomik kriz karşısında birtakım “ekonomi uzmanları” hiçbir işe yaramayan, ama her şeyi tehdit eden “hortlağa dönüşmüş” mali kurumlardan, “zombi bankalar”dan söz etmeye başladı.

Aslında 21. yy kapitalizmi zaten bir zombi sistemdir: İnsani amaçlara ve duygulara yanıt veremeyecek kadar ölü, ama dünyanın her yerinde kaos yaratacak kadar da canlı.

Chris Harman içinde yaşadığımız dünyanın son yüz elli yılda nasıl oluştuğunu açıklamak bakımından Marx’ın kapitalizmi kavrayış biçiminin neden temel önemde olduğunu gösteriyor.

Harman, bugün yaşanan krizin köklerinin mali spekülasyonlarda değil, çok daha derinlerde, otuz yıllık neo-liberal saldırıya rağmen tersine çevrilemeyen bir karlılık krizinde yattığını gösteriyor.

Sistemin geleceği istikrarlı bir büyümeye geri dönüş biçiminde değil, giderek şiddetlenen ekolojik bir krizle birlikte sürekli yinelenen bir istikrarsızlık ve ayaklanmalar biçiminde olacaktır.

Harman en sonunda toplumda sermayenin egemenliğine son verebilecek güce – küresel işçi sınıfına – işaret ediyor.

 

 

Dünyanın en önde gelen marksist iktisatçılarından birinin kaleminden güçlü, kapsamlı ve anlaşılabilir bir kapitalizm eleştirisi. Bu kitabın her yer ve koşulda okunması gerekir. ‘Kontrolsüz sistem’den kaynaklanan büyük tehlikelere ve insanlığın geleceğine yönelik tehdide karşı kesin ve açık bir uyarı.

Graham TurnerCredit Crunch: Housing Bubles, Globalisation and The Worldwide Economic Crises’ın yazarı

 

Hem mevcut krizi ve bunun kapitalizm tarihindeki yerine anlamak isteyen herkes için bir başucu kitabı hem de marksist ekonomi-politiğe önemli bir katkı.

Alex Callinicos – King’s College Avrupa Araştırmaları Profesörü

 

NOT: Kitabı internet üzerinden indirimli olarak satın alabilirsiniz: https://urun.n11.com/politika-ve-siyaset/zombi-kapitalizm-P295435105