ABD bombardımanı Irak krizini daha da kötüleştirecek

İngiliz Socialist Worker gazetesinde ABD’nin IŞİD’e karşı giriştiği hava bombardımanını üzerine Judith Orr’un kaleme aldığı yazı..

Protest and road block over the bombing in Gaza 11-7-14(İngiltere’deki son Filistin eyleminden)

Judith Orr

ABD askeri kuvvetleri bugün, (08.08.2014, Cuma) Kuzey Irak’ta yeni bir bombardıman seferberliği başlattı. Savaş kışkırtıcıları bir insanlık krizini çözmek için müdahale ettiklerini iddia ederek en sevdikleri bahaneyi kullanıyorlar.

İslam Devleti, önceden IŞİD olarak bilinen Sünni İslamcı grup, Haziran’da Musul şehrini dramatik bir şekilde ele geçirmesinin ardından, Irak’ta güçlenmeye devam ediyor. Taktikleri acımasız ve mezhepçi. Tutsakları katletti ve ilerleyişi binlerce mülteciyi kaçmaya zorladı. Şu anda Irak’ın en büyük Hıristiyan kenti Karakuş’u ele geçirmiş durumda. Azınlık Ezidi dinine mensup on binlerce insanın Sincar Dağları’nda saklanırken kapana kısıldığı bildiriliyor.

Ama ABD savaş uçaklarının bombaları yardımcı olmayacak. Lübnanlı sosyalist Bassem Chit, Socialist Worker’a şöyle konuştu: “ABD bombardımanı Irak’ı daha fazla istikrarsızlaştırmaktan başka bir işe yaramayacak. Gerginliğin artmasına ve aşırıcılığın gelişmesine daha fazla zemin yaratacak. Ayrıca sorunun asıl unsuru olan Irak devletinin mezhepsel politikalarını güçlendirecek.

Bölmek

İslam Devleti’nin yükselişi, ABD önderliğindeki 2003 saldırısını takip eden, Irak’ın uzun işgalinin bir ürünü. ABD, farklı etnik ve dini grupları birbirine düşürerek direnişi bölmeye çalıştı. Nuri El Maliki’nin liderliğini yaptığı Şii hakimiyetindeki şu anki Irak rejimi sürekli mezhepsel bir ajandayı takip etti. Şimdi ABD, hükümetin tarafını tutmaya çalışırken her hangi bir suçlamayı üzerine almaktan kaçınmak için aynı zamanda onu kınamakla yüzyüze geldi.

Iraklı sosyalist Sami Ramadani Socialist Worker’a şunları söyledi: “ABD ve Batı medyası yine timsah gözyaşları döküyor ve Irak’taki insani felaketi emperyalist amaçlarını gerçekleştirmek için kullanıyorlar ve yangına benzin döküyorlar.”

Daha da derin mezhepsel çatışma tehlikesi aynı zamanda çoktan insansız hava aracıyla saldırı düzenleyen İran ordusunun müdahalesiyle de sinyal veriyor. Bassem’in işaret ettiği gibi: “Bölgede mezhepçiliğin yükselişinin esas tetikleyicisi öncelikle ABD liderliğindeki 2003 Irak savaşıydı. Bunu tekrar yapmak sadece var olan sorunları alevlendirecek, çözmeyecek.”

Irak’a ABD hava saldırısı, İsrail’in 72 saatlik ateşkesin ardından Gazze’ye yenilenen hava saldırısıyla aynı güne geldi.