Evren ve Şahinkaya müebbetlik..

Onursuz, darbeci general 17 yaşında aldığı canın ömrünü kendine ekledi.Erdal hep saygıyla anılacak, ama o onursuz ölecek. (Twitter’dan)

ysgp-dava

(Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi üyeleri davanın görüldüğü mahkemenin önünde)

Onbinlerce insanın işkenceden geçirildiği, bunların binlercesinin açık açık katledildiği 12 Eylül darbesinin baş mimarları Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya’nın yargılandığı dava, sanıkların müebbet hapis cezasına çarptırılmasıyla sonuçlandı.

Yıllarca bu davaya bakacak mahkeme-savcı-hakim bulmak için didinen demokratik kitle örgütleri, avukatlar ve mağdur aileleri, soruşturma açmaya çalışırken sürgüne yollanan, meslekten atılan savcılar, karşılaştıkları onca baskıya rağmen yılmadılar. Bu başarının kazanılması onların sayesinde oldu.

12 Eylül darbesi, bu ülkede demokrasi mücadelesinin sekteye uğramasının mihenk taşıdır. 12 Eylül’ün baskıcı rejimi ve içinden çıkardığı neo-liberal politikalar, günümüzde Türk devletinin (yöneticileri değişse de) değişmeden kalan temel yapı taşlarıdır. Bu yüzden 12 Eylülcülerden hesap sorulması tek başına yeterli olmamakla birlikte son derece önemli bir başarı ve demokrasi mücadelesi için de ön açıcıdır.

(Konuyla ilgili imctv.com sitesinde 18 Haziran’da yayımlanan haber aşağıda)

Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya’ya müebbet hapis

12 Eylül darbesi davasının bugünkü duruşmasında savcı mütalaasını vermiş ve iki sanık Evren ve Şahinkaya’nın ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılmalarını talep etmişti. Mahkeme davayı sonuca bağladı.

Ankara 10. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti, 12 Eylül Davası’nda Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya’yı, 765 sayılı TCK’nın “Devlet kuvvetleri aleyhine cürümler” başlıklı 146. maddesi uyarınca ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırdı. Mahkeme heyeti, 12 Eylül Davası’nda sanıklar hakkında takdiri indirim uygulayarak ağırlaştırılmış müebbet cezasını, müebbet cezasına çevirdi.

12 Eylül Davası’nda esas hakkında görüşünü açıklayan Cumhuriyet Savcısı Erdinç Hakan Özdabakoğlu, Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya’nın, 765 sayılı TCK’nın “Devlet kuvvetleri aleyhine cürümler” başlıklı 146. maddesi uyarınca ağırlaştırılmış müebbet hapsini istemişti.

Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya’nın yargılandığı 12 Eylül askeri darbesi davasının karar duruşması Ankara 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Ankara 10. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti, 12 Eylül Davası’nda Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya’yı, 765 sayılı TCK’nın “Devlet kuvvetleri aleyhine cürümler” başlıklı 146. maddesi uyarınca ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırdı. Mahkeme heyeti, 12 Eylül Davası’nda sanıklar Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya hakkında takdiri indirim uygulayarak ağırlaştırılmış müebbet cezasını, müebbet cezasına çevirdi.

25 Ekim 2013’te görülen duruşmada Savcı Selçuk Kocaman mütalaasını vermişti. Savcı, dönemin genelkurmay başkanı, 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren ile Emekli Orgeneral Tahsin Şahinkaya’nın ”ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına” çarptırılmalarını talep etmişti.

28 Mayıs’taki karar duruşması ise savcının izinli olması ve yeni savcının da mütalaa için süre istemesi üzerine yapılmadan ertelenmişti. Mahkeme başkanının bu kararı, ailelerin tepkisine neden olmuştu.

http://www.imctv.com.tr/2014/06/18/kenan-evren-ve-tahsin-sahinkayaya-muebbet-hapis” adresinden alınmıştır.