Avrupa’nın koronavirüs ile sınavı

Portekiz’de 1 Mayıs
Görsel: https://dokuz8haber.net/emekdunyasi/dunyada-1-mayis-kutlamalari/

Evet, bu bir sınav ve sınava çekilenler şu anki sonuçları ile tüm dünyada ve Avrupa’da insanlığı bir kaosun içine sokan bu sistem ve onun karar vericileridir.

Alınan kararlar kapitalizminin kırılganlığını, ekonomi politikalarının ne kadar aldatmaca dolu ve adaletsiz olduğunu bir kez daha göstermiş oldu.

Avrupa’nın emekçileri yaklaşık on yıldan beri, yani 2011’den bu yana zorunlu Avrupa Mali Sözleşmesi adı altında üye ülkelerde uygulanan ağır kesintilerle mücadele ediyor.

Bugünlerde İtalya ve İspanya‘da sağlıktaki acı tabloyu ve bunun toplumsal sonuçlarını görmememiz mümkün değil. Bu ülkelerde %20’lere varan sağlık kesintileri yapılmıştır.

Kemer sıkma politikaları deniyordu. Hiç unutmuyorum; Yunanistan’daki gösterilerde insanlar “Bu kemer sıkma bizi öldürecek” diye bağırıyordu. Maalesef bugün öldürüyor.

Bu aralar dünya lideri ilan edilen Merkel’in başkanlığındaki serbest piyasacıların Avrupa halklarına verecek çok hesabı var. Çünkü Almanya, AB içinde Avrupa Komisyonu’nun ulusal bütçeleri denetleme yetkisini elinde bulunduruyor ve ayrıca onun, üye ülkelerin borçlarını sınırlandırabileceğini de unutmayalım.

Almanya 750 milyar Euro’luk yardım paketi açıkladı. Dünyanın dördüncü ekonomik gücü olan bir ülke için bu ancak milli gelirin %10‘una denk geliyor.

Kaderlerinin birbirine sıkıca bağlı olduğunu söyleyenler bugün İtalya ve İspanya’yı en ihtiyaç duydukları zamanda yalnız bırakmışlardır.

İspanyol bir doktorun ağlayarak anlattığı gibi; bir solunum cihazına eşit derecede ihtiyaç duyan iki hasta arasında seçim yapmak zorunda kalmasına neden olanların yaptıklarının affedilmesine basit bir özür yetmeyecektir.

Bu yıl 1 Mayıs’ta meydanlarda olamadık, ama bu salgını atlattıktan sonra gümbür gümbür gelen, gelmekte olan ekonomik krizin bedelini yine bizlere ödetmek isteyenlere karşı güçlü bir şekilde mücadele edebilmemiz için tüm dünya işçi sınıfı olarak birleşmemiz gerek.

Bu umutla nice 1 Mayıslara..

Vijdan Doğan